The story

The story

Ottavio Bottecchia (San Martino di Colle Umberto 1 augustus 1894 – Gemona del Friuli 15 juni 1927) is een legende in de wielerwereld, opgenomen in de geschiedenis als eerste Italiaanse atleet die de Tour de France in 1924 won, en de gele trui droeg van de eerste tot de laatste etappe. Ottavio Bottecchia was in staat om een ​​prachtige sportcarriere te bekronen vol met successen en doelen die prestige brachten aan de Italiaanse wielersport.

Hij betrad de professionele elite toen hij 27 jaar oud was, Ottavio werd beroemd dankzij zijn vasthoudendheid en het vermogen van een groot klimmer. Nadat hij als metselaar had gewerkt en een ​​paars hart in het leger verkregen had, besloot hij zijn grote passie te volgen en een professionele rijder te worden.

In 1923 werd hij vijfde tijdens de Giro en won hij een onverwachte tweede plaats in de Tour de France, waarna hij de volgende twee edities van de tour de France won.

DE GESCHIEDENIS VAN EEN LEGENDE – 18 ° Tour de France
DE EERSTE ITALIAANSE DIE DE TOUR HEEFT GEWONNEN

In juni 1924 was Ottavio Bottecchia in topvorm en bereidde zich voor om de eerste Tour de France-etappe te beginnen. De atleet, de verrassing van de vorige editie, verraste alle deelnemers en was de eerste die de finish passeerde sinds de eerste etappe en de gewenste maillot jaune won. Dat jaar was er geen race, geen geschiedenis voor niemand: Bottecchia droeg de gele trui vanaf de eerste etappe en droeg deze tot aan Parijs, werd kampioen voor Frantz en vestigde zijn naam als de eerste atleet die de gele trui droeg van de eerste tot de laatste etappe van de Tour.

“He moves forward, precise as a balance wheel, he seems the only one who doesn’t make any effort bigger than his capacity.
He has sixteen minutes of advantage on the second one. But today he doesn’t sing.”
Le petit Parisien, 3rd July 1924

Omdat hij niet tevreden was, won hij na de absolute triomf van 1924 de Tour de France ook het jaar daarop, in 1925. Met de gele trui sinds de eerste etappe, kwam Ottavio ook op de bovenste trede van het podium, ook in de 6de, in de 7e en in de laatste etappe van de Tour met de maillot jaune van de 9e tot de 18e etappe. Tot in Parijs, Ottavio arriveert als winnaar en prolongeert de eerste plaats van het voorgaande jaar in het algemeen klassement, voor Lucien Buysse, achtergelaten op 54’20 “, en Bartolomeo Aimo (56’17”).

De carrière en het leven van Ottavio Bottecchia eindigde vroeg op 15 juni 1927 in Gemona del Friuli, in de buurt van Udine, in een context die nog steeds niet duidelijk is. Een vreemd ongeval, waarschijnlijk veroorzaakt door een nog onverklaarbare malaise, trof de 33-jarige Ottavio terwijl hij door de vertrouwde straten liep waar hij vroeger trainde en toch zijn er tot op de dag van vandaag geen zekerheden. Wat zeker is, is dat er die dag een groot kampioen stierf.