HISTORY

HISTORY

Ottavio Bottecchia (San Martino di Colle Umberto 1 augustus 1894 – Gemona del Friuli 15 juni 1927) is een legende in de wielerwereld, die de geschiedenis inging als de eerste Italiaanse atleet die de Tour de France won in 1924, met de gele trui van de eerste tot de laatste etappe. Ottavio Bottecchia kon een prachtige sport carriere vol successen en doelen bekronen die het Italiaanse wielrennen over de hele wereld bekendheid bezorgden.

Op 27 jarige leeftijd kwam Ottavio in de professionele elite terecht en werd hij beroemd door zijn vasthoudendheid en zijn grote klimvermogen. Na het werken als metselaar met een paars hart in het leger besloot hij zijn grote passie te volgen en een professionele wielrenner te worden.

In 1923 werd hij vijfde in de Giro en won een onverwachte tweede plaats in de Tour de France, waardoor hij de volgende twee edities van de Franse tour won.

DE HISTORIE VAN EEN LEGEND – 18° Tour De France
DE EERSTE ITALIAAN DIE DE TOUR WON

In juni 1924 was Ottavio Bottecchia in top conditie en maakte zich klaar om de eerste Tour de France etappe te beginnen. De atleet, onthulling van de vorige editie, verraste alle deelnemers. Hij was de eerste die over de finish kwam sinds de eerste etappe en won de gewenste maillot jaune. Dat jaar was er geen wedstrijd, geen geschiedenis voor niemand: Bottecchia droeg de gele trui van de eerste etappe en verwijderde deze in Parijs, werd de kampioen voor Frantz en vestigde de primeur om de eerste atleet te zijn die de gele trui droeg van de eerste tot de laatste etappe van de Tour.

“Hij beweegt zich vooruit, precies als een balanswiel, hij lijkt de enige te zijn die geen grotere inspanning doet dan zijn capaciteit.
Hij heeft zestien minuten voorsprong op de tweede. Maar vandaag zingt hij niet.”

Le petit Parisien, 3 juli 1924…

Omdat hij niet tevreden was, won hij na de absolute triomf van 1924 ook het jaar daarop, op 1925, de Tour de France. Met de gele trui sinds de eerste etappe kwam Ottavio ook in de 6e, 7e en laatste etappe van de Tour met de maillot van de 9e naar de 18e etappe op de bovenste trede van het podium. Wanneer Ottavio in Parijs aankomt, bevestigt hij de eerste plaats van het voorgaande jaar in het algemeen klassement, voor Lucien Buysse, die achterblijft met 54’20”, en Bartolomeo Aimo (56’17”).

De carrière en het leven van Ottavio Bottecchia eindigde vroeg, op 15 juni 1927 in Gemona del Friuli, bij Udine, in een context die nog steeds niet duidelijk is. Een vreemd ongeluk, waarschijnlijk veroorzaakt door een nog onverklaarbare malaise, trof de 33-jarige Ottavio terwijl hij in de vertrouwde straten liep waar hij vroeger trainde en tot op de dag van vandaag zijn er geen zekerheden over. Wat wel zeker is, is dat er die dag een grote kampioen is gestorven.

Alle rechten voorbehouden - Bottecchia.nl