Ottavio Bottecchia (San Martino di Colle Umberto 1 augustus 1894 – Gemona del Friuli 15 juni 1927) is een legende in de wielerwereld, die de geschiedenis is ingegaan als de eerste Italiaanse atleet die in 1924 de Tour de France won en van de eerste tot de laatste etappe de gele trui van de Tour droeg. Ottavio Bottecchia was in staat om een prachtige sportieve carrière vol successen en doelen te bekronen die het Italiaanse wielrennen prestige bracht over de hele wereld.

Ottavio kwam op 27-jarige leeftijd bij de profs terecht en werd beroemd dankzij zijn vasthoudendheid en zijn grote klimcapaciteiten. Nadat hij als metselaar had gewerkt en in het leger een paars hart had gekregen, besloot hij zijn grote passie te volgen en beroepsrenner te worden.

In 1923 werd hij vijfde in de Giro en werd onverwacht tweede in de Tour de France, waarmee hij de volgende twee edities van de Franse tour won.

 

DE GESCHIEDENIS VAN EEN LEGENDE - 18° Tour De France
DE EERSTE ITALIAAN DIE DE TOUR WON

In juni 1924 bevond Ottavio Bottecchia zich in perfecte conditie en maakte zich op voor de start van de eerste etappe van de Tour de France. De atleet, revelatie van de vorige editie, verraste alle deelnemers en kwam als eerste over de finish in de eerste etappe en won de begeerde maillot jaune. Dat jaar was er geen race, geen geschiedenis voor niemand: Bottecchia droeg de gele trui vanaf de eerste etappe en stelde hem zeker in Parijs, werd de kampioen vóór Frantz en vestigde het predikaat om de eerste atleet te zijn die de gele trui droeg van de eerste tot de laatste etappe van de Tour.

 

“Hij gaat vooruit, precies als een balanswiel, hij lijkt de enige die geen inspanning doet groter is dan zijn capaciteit.
Hij heeft zestien minuten voorsprong op de tweede. Maar vandaag zingt hij niet.”

Le petit Parisien, 3rd July  1924

Omdat hij niet tevreden was, won hij na de absolute triomf van 1924 ook het jaar daarop, in 1925, de Tour de France. Met de gele trui vanaf de eerste etappe, kwam Ottavio ook op de hoogste trede van het podium in de 6e, in de 7e en in de laatste etappe van de Tour met de maillot aan van de 9e tot de 18e etappe. In Parijs komt Ottavio als winnaar aan en bevestigt daarmee de eerste plaats van vorig jaar in het algemeen klassement, voor Lucien Buysse, met een achterstand van 54’20”, en Bartolomeo Aimo (56’17”).

De carrière en het leven van Ottavio Bottecchia eindigden vroeg, op 15 juni 1927 in Gemona del Friuli, nabij Udine, in een context die nog steeds niet duidelijk is. Een vreemd ongeluk, waarschijnlijk veroorzaakt door een nog steeds niet opgehelderde malaise, trof de 33-jarige Ottavio terwijl hij door de vertrouwde straten liep waar hij gewoonlijk trainde en tot op de dag van vandaag zijn er geen zekerheden over. Wat zeker is, is dat een groot kampioen die dag stierf.